4 DECEMBER 2016, NEUSHOORN te LEEUWARDEN

Op 4 december j.l. werd in Neushoorn te Leeuwarden het podium ter beschikking gesteld aan Bigband Friesland om Wetlands, de nieuwe cd, te presenteren.
De vernieuwingsdrang van Bigband Friesland heeft de laatste jaren geresulteerd in een aantal bijzondere projecten, zoals jazz in het Fries met Maaike Kampen, deelname aan Liet met een nummer geschreven door trompettist/zangeres Ella de Jong (Langstme) en menig origineel stuk, speciaal voor de band gecomponeerd dan wel gearrangeerd, tot een bijzondere videoclip met daarin verwerkt, beeldende kunst van Grytsje Jorritsma (Dyn eigen wiis)*
Het werd dan ook tijd voor een nieuwe cd met daarop een bloemlezing van de laatste muzikale ontwikkelingen, maar ook met eerder opgenomen stukken.

Tevens markeert dit album het begin van een nieuw tijdperk voor Bigband Friesland. De titelsong van de cd, Wetlands, is een compositie van de huidige dirigent Frans Vermeerssen en is een klinkend voorbeeld van de vernieuwing van het –toch al originele- repertoire.

De belangstelling voor het concert was redelijk, zo’n 80 mensen vulden de zaal toen het eerste nummer, Saturn (comp/arr) werd ingezet. Bassist Bob Pruiksma zette in terwijl de rest van het orkest achter elkaar opkwam, al spelend. Omdat Bigband Friesland geen uitdagingen wil vermijden werd aan de stukken die op de cd staan, een aantal toegevoegd, speciaal voor dit concert.
Zowel aan de totaalsound van de band als aan de prestaties van de solisten is goed te horen dat er hard wordt gewerkt en dat de bigbandjazz springlevend is. Zoals Fonger de Vlas in Firestone (comp/arr). Dit stuk is afkomstig van het repertoire van Holland Bigband en door de warme band met orkestleider Loet van der Lee, die enkele masterclasses voor Bigband Friesland verzorgde, staat dit op de setlijst.

Zangeres/trompettist Ella de Jong neemt enkele vocale solo’s voor haar rekening. Het eerste stuk is Feeling Good (comp), gearrangeerd door Steven Sluiter, je zou kunnen zeggen de huisarrangeur van Bigband Friesland. Ella valt op door haar beleving van de muziek die zij zingt en zet haar publiek op het puntje van de stoel. In dit nummer speelt oud-gitarist Martin Beekman mee, die sinds korte tijd is opgevolgd door Berend Rombouts. Berend kon niet aanwezig zijn op 4 december wegens andere verplichtingen en wordt voor dit concert vervangen door gitaartopper Kees de Groot, die een geweldige prestatie neerzette gedurende het hele concert.
Bigband Friesland speelt de laatste jaren meer en meer eigen werk, waardoor het authentieke van het repertoire benadrukt wordt. Ook goed voor de afwisseling.
Sinne (comp. Wijnbergen/Jorritsma, arr. …). is een vrolijke samba die zeer dansbaar is en ook het orkest een goed humeur bezorgt. Een feature voor baritonsaxofonist Hans Wijnbergen en
Cathrienus Herrema, die naast een glansrijke rol als tenorsaxofonist in dit stuk de dwarsfluit met evenveel gemak bespeelt. De baritonsax als solo instrument komt niet heel veel voor, maar laat dat maar aan Hans Wijnbergen over. Hij gaat geen enkele muzikale uitdaging uit de weg en is een belangrijke sfeerbepaler van de band.

Sfeer weet Bigband Friesland wel te brengen. Peet Terluin speelt de altsax met een grote hartstocht. In Quintessence (comp/arr) is dat prachtig te horen. Bigband Friesland toont hiermee aan ook mooie ballads te kunnen spelen.
Oud-dirigent en trombonist Arend Huisman was een van de gastsolisten en gaf acte de présence in het nummer B-Funk (comp. Ronald Snijders). Tevens kreeg hij van speaker Hans Wijnbergen het eerste exemplaar van de nieuwe cd uitgereikt.

Het volgende stuk op de setlijst was Wetlands (comp/arr Frans Vermeerssen), de titelsong. Dit stuk vertegenwoordigt de nieuwe tijd van de bigbandmuziek en is karaktervormend voor het repertoire van Bigband Friesland. Vermeerssen combineert alle mogelijke klankkleuren en ritmiek met ouderwetse stomende grooves. Solist Cathrienus Herrema geeft wederom zijn visitekaartje weg.

Dat het een afwisselend concert was, bleek eens te meer door Stay for a While (comp. Herman Wotlman/arr. …). Zangeres Ella de Jong laat zien ook de versie van Bigband Friesland met gemak te kunnen dragen. De oorspronkelijke versie van dit nummer is meer latin georiënteerd, in dit arrangement is het een heuse rockballad, mede door het sfeerbepalende gitaargeluid van gitarist Kees de Groot.
Tijdens dit concert nam Bigband Friesland de kans waar om te laten zien dat er meer stukken op de lijst staan dan op de cd, die hier wordt gepresenteerd. Booza Me Mucho is wederom een stuk uit de stal van Holland Bigband. Een uitdagende compostie van (…./arr. …) met schitterende solisten als
Jeroen Devilee (trb), Cathrienus Herrema (tensax) en Sjoerd Hiemstra (piano).
Mede door de invloed van dirigent Frans Vermeerssen heeft de Afrikaans beïnvloede muziek zijn intrede gedaan op de setlijst van BBF. Joburg (Paul Stocker) is hier een voorbeeld van. Opzwepende ritmes met veel energie. Solist Hugo Fijlstra (tensax) lijkt zich hier heel in goed in te kunnen vinden en laat zich door de band tot zijn muzikale grenzen begeleiden. Ook Willem Otter (trpt), die bijna alle trompetsolo’s voor zijn rekening neemt, zocht de limieten van zijn instrument op.
Zonder de ritmesectie zouden zulke sferen nooit bereikt kunnen worden. Hierbij een pluim voor
Bob Pruiksma op de bas, Sjoerd Hiemstra op piano, invaller-gitarist Kees de Groot en niet te vergeten drummer Bouke Schaap, die de kar grotendeels trekt.

In 2009 overleed baritonsaxofonist Bert Schipper en ter nagedachtenis schreven Ella en Dick de Jong Langstme. Een gevoelige ballad die in 2011 heeft meegedongen naar de hoofdprijs van het Friese songfestival, Liet.
Schipper wordt op meerdere manieren muzikaal herdacht op de cd. Het stuk Hûs te Keap (comp./arr. Kurt Weiss) is in opdracht geschreven voor Bigband Friesland na zijn overlijden. Ook is op het album een oudere opname te vinden uit 2004, van Tribute (Bob Mintzer), waarop Bert Schipper in levende lijve te horen is op de baritonsax.
De cd-presentatie in Neushoorn te Leeuwarden was een schitterende weergave van de breedte en de diepte waarin Bigband Friesland zijn muzikale uitdagingen opzoekt. Vele jonge en lang zittende orkestleden vormen een prachtig geheel, van start tot finish geleid door Frans Vermeerssen. Het publiek reageerde heel goed en leefde volop mee, echte jazz- en muziekliefhebbers.

Tijdens dit concert speelden met veel plezier voor u:
Trompet: Ella de Jong, Willem Otter, Metsje Cnossen, Ruud Riemersma, Harry Steenstra
Bastrombone: Bauke Kalma
Trombone: Nanko Brattinga, Jeroen Devilee, Herbert van der Meer
Dwarsfluit: Cathrienus Herrema
Sopraansaxofoon: Fonger de Vlas
Alstsaxofoon: Fonger de Vlas, Peet Terluin
Tenorsaxofoon: Hugo Fijlstra, Cathrienus Herrema
Contrabas/basgitaar: Bob Pruiksma
Piano: Sjoerd Hiemstra
Gitaar: Kees de Groot
Drums: Bouke Schaap
Dirigent: Frans Vermeerssen
Gastsolisten: Arend Huisman, Martin Beekman